Nu har jag spelat The Sims 4 i 18 tim (man kan se det, hur länge man spelar totalt, kommer ju att få ångest!) och jag tänkte skriva en liten recension om spelet. Den har en del sjyssta nya grejer som är riktigt bra men jag vet inte om det väger upp det dåliga, men vi kan börja med det jag gillar!

Hela “skapa en sim” är så sjukt snygg, enkel och rolig! De har verkligen uppdaterat skapa en sim-verktyget, man kan justera simmarnas ansiktsdrag, kroppsformer osv så oerhört mycket mer detaljerat och enklare än tidigare! Man får verkligen justera varje detalj på simmarna såsom storlek på underarmar, överarmar, bröst, rygg, mage, lår, ben, fötter, ja ni fattar. Man kan göra dom jättetjocka eller supersmala, vältränade och biffiga eller smala och taniga, oproportionerligt stor överkropp med kycklingben till eller tvärt om, enorma bröst till en liten kropp, eller vise versa. 🙂 Man kan till och med justera storleken på iris i ögonen! Detaljer!!! Jag gillar det! (Det eeeenda konstiga är att man trots denna upphottning av verktygen fortfarande inte verkar kunna ändra längden på simmarna?! Man kan ändra typ ALLT, utom längd.)

Byggverktyget är också utvecklat, jag har inte hunnit med att bygga så mycket så att jag kan gå in på detaljer med det jag har byggt känns ändå positivt. Jag älskade att bygga i trean och jag tror att jag kommer gilla det i fyran också bara jag lär mig byggverktyget lite mer för jag har märkt av vissa förbättringar som underlättar såsom att man kan flytta hela huset, flytta på redan byggda väggar, bygga runda balkonger och välja höjd på väggarna (mysig stuga med lågt i tak eller sjysst sekelskifteshus med högt i tak!) Jag tror jag kommer att gilla det.

Sen till den tredje grejen som är en stor förbättring i fyran är simmarnas simultanförmåga. Det får ett helt annat flyt i spelet när de plötsligt faktiskt kan göra flera saker samtidigt! De kan sitta på toa och spela på telefonen, titta på TV och samtidigt konversera med sin poolare, läsa en bok samtidigt som de badar eller helt enkelt vara mer än två som konverserar med varandra! Det känns som att det kommer underlätta relationerna oerhört då du kan prata med flera simmar samtidigt och inte bara en åt gången. Det är en funktion som jag inte visste jag saknade men nu känner jag att jag inte kunde förstå att de aldrig haft det så tidigare. 🙂

(Rolig bild, så kunde det bli i trean ibland, men nu är dom duktiga och faktiskt till och med flyttar på sig för att sätta sig närmare varandra tex om någon lämnar bordet osv)The Sims 4 är snyggt, den har något bättre grafik och animationer än trean MEN…….. Jag är inte överlycklig.

För det första har de tagit bort ett livsstadie, krypbarnen!!! *Bölar* De söta krypbarnen som de växte upp till efter spädbarnsstadiet och före barnstadiet. De söta krypbarnen som man gosade med, man lärde prata, gå på pottan, och man lärde dom att gå, så att dom senare kunde klättra över grinden på spjälsängen när de inte ville sova längre och ingen vuxen kom och hjälpte dom ut 😉 SÅ SÖTA! Och de är borta, nu växer de direkt från spädbarn till barn (typ 7-9 åring) Fattar inte varför. 🙁

(Bild på krypbarn/toddlers i Sims 3)Det andra jag är besviken på är att den sömlösa staden som Sims 3 hade är borta, och nu är det istället laddningstider i spelet när du ska färdas till allmänna tomter (biblioteket, parken osv) LADDNINGSTIDER?! WTF? Det var det bästa från tvåan till trean när man slapp de jävla laddningstiderna, och att kunna röra sig i hela staden fritt i trean var ju helt underbart! (Typ som i GTA) Varför tar man bort detta? Jag känner mig hämmad och låst till tomten, precis som i tvåan. Jag tyckte att den sömlösa staden var det bästa som någonsin hade hänt Sims.

Stadsvyn är också riktigt försämrad och ful. Från Sims 3 där du har staden i 3D, och där du kan placera tomter var du vill, hur många du vill, ändra terrängen hur du vill (bygga hus i sluttning, på ett berg, eller platt) är det nu en skitful vy i 2D där du inte kan ändra någonting, och du har ett visst antal tomter att tillgå (typ 15 stycken, jämför med trean där du säkert kunde ha 100) och där du inte kan påverka miljön någonting. Man har inte ens en snygg översikt över staden.
(Stadsvyn. Bilden till vänster – Sims 3, höger – Sims 4)
Tredje försämringen är att designverktyget är borttaget. Designverktyget kom till i trean och med den hade du enorma möjligheter att ändra utseende på allt, (kläder, tapeter, möbler osv) Man hade en massa mönster som du kunde använda på allting vilket gjorde att om du har en säng så kunde du ändra stommen i vilket mönster och färg du ville (trä? sten? plast? färg?) sen kunde du ändra överkastet (randig? färgglad? du kunde tom göra överkastet i marmor om du så skulle vilja!) Detta var perfekt då som vi alla vet så har USA som spelet är gjort i, fruktansvärt dålig smak när det kommer till inredning, men tack vare designverktygen kunde du göra snygga vita IKEA-hem liksom. Nu har jag inte den möjligheten längre utan jag får så snällt tillgå den fula bruna skinnsoffan och de gula storblommiga tapeterna och det smaklösa kaklet i badrummet. Hade jag haft desigverktyget så hade jag kunnat ändra soffan till ett snyggt grått ulltyg istället med en svart stomme alá IKEA. Nä, riktigt kass för alla som gillar att inreda och sätta sin egen prägel på hemmen.

Jag stör mig också på att bilarna är borta. Va fan, ändra sedan Sims 1 så har skolbussen kommit och hämtat barnen till skolan, men nu går de ut till vägen och försvinner istället. Skitgrej i det stora hela med varför tar de bort det?

Det jag känner är att trean hade så mycket bra funktioner och jag hade velat att fyran var en förbättring av trean (såsom tvåan var av ettan, trean av tvåan) Jag vill inte att de tar bort funktioner för att lägga till nya, utan jag vill att de ska uppdateras så att det blir MER. Mer och bättre hela tiden. Det känns som att Sims 4 är en förbättring av Sims 1 eller 2, men inte av Sims 3 då de har tagit bort för mycket av det som var bra i trean.

Kort och gott, The Sims 4 är en slaktad version av Sims 3, eller en jävligt snygg uppdatering av Sims 2.